Νόμος που προέβλεπε φυλάκιση για χρήση μαριχουάνας πλέον είναι άκυρος στη Γεωργία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η φυλάκιση για χρήση μικρής ποσότητας μαριχουάνας, καθώς και φυλάκιση για την αγορά, τη διατήρηση και την παραγωγή της για την προσωπική χρήση είναι αντισυνταγματική.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι τα αντίστοιχα πρότυπα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Διοικητικών Παραβάσεων της Γεωργίας είναι πλέον άκυρα.
Τα πρότυπα αυτά αμφισβητήθηκαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γεωργίας από τον δικηγόρο Ucha Nanuashvili.
«Χρήση μικρής ποσότητας ναρκωτικών, καθώς και η αγορά τους, η διατήρηση και η παραγωγή των ναρκωτικών για προσωπική χρήση τιμωρείται με στέρηση της ελευθερίας, μια τιμωρία άσχετη με την παράβαση, πολύ αυστηρή και εξευτελιστική », δήλωσε ο Nanuashvili.
Το Δικαστήριο συμμερίστηκε την άποψή του και ικανοποίησε την προσφυγή του.
Τον Οκτώβριο του 2015, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γεωργίας παρέδωσε μία ιστορική ετυμηγορία, λέγοντας ότι ο κανόνας του Συντάγματος της Γεωργίας σχετικά με τη φυλάκιση για προσωπική χρήση μαριχουάνας ήταν «υπερβολικά αυστηρός» και έπρεπε να γίνει πιο ήπιος.
Παρά το γεγονός αυτό, οι κανόνες που προβλέπανε φυλάκιση για αυτό το αδίκημα αυτό παρέμειναν σε άλλα νομοθετικά κείμενα της Γεωργίας, ιδίως στον Ποινικό Κώδικα και τον  Κώδικα Διοικητικών Παραβάσεων. Η χθεσινή απόφαση σήμαινει αυτοί οι κανόνες έχουν πλέον αφαιρεθεί και από αυτά τα νομοθετικά έγγραφα.