Γεωργία: Μαζική Φύτευση μαριχουάνας έχει προγραμματιστεί για το νέο έτος

Ένα από τα γεωργιανά πολιτικά κόμματα σχεδιάζει ένα δυνατό event την Πρωτοχρονιά, με τη φύτευση σπόρων ινδικής κάνναβης ως πράξη πολιτικής ανυπακοής ενάντιας τις αυστηρές πολιτικές της Γεωργίας κατά των ναρκωτικών.
Τα μέλη του κόμματος, το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει το βοτανικό όνομα του Κουκουναριού (Girchi / გირჩი/Pine Cone), προσκαλεί όλους του ομοϊδεάτες στην γιορτή φύτευσης, ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς. Όλοι,ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν μαζί μας, δήλωσαν οι εκπρόσωποι του κόμματος σε δελτίο τύπου.
Η διαδικασία, όπως αναφέρει το κεντρικό γραφείο του κόμματος στην Τιφλίδα, θα μεταδοθεί ζωντανά σε μια προσπάθεια να πιέσει την κυβέρνηση της Γεωργίας προς την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης μαριχουάνας. Το όνομα του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που θα μεταδόσει το γεγονός δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ίσως για καλό λόγο δεν έγινε κάτι τέτοιο. Η αστυνομία έχει ήδη δηλώσει ότι θα ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με ποινές φυλάκισης από 6 έως 12 έτη ,για οργανωμένη ομαδική καλλιέργεια ψυχοδραστικών φυτών.
Αν o κόσμος ανταποκριθεί στο κάλεσμα του κόμματος, μπορεί να χρειαστούν κάποια επιπλέον κελιά στη φυλακή,αφού μέχρι στιγμής,  553 άτομα έχουν υπογράψει για την φύτευση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Pine Cone, ενώ άλλοι 1.673 δήλωσαν ότι στηρίζουν τη διαμαρτυρία.
“Το να έχεις στην κατοχή σου σπόρους κάνναβης δεν είναι έγκλημα απο μόνο του, αλλά τη στιγμή που το κάνω αυτό, μπορώ να γίνω εγκληματίας,” σχολίασε το μέλος του Pine Cone, Vakhtang Megrelishvili  σε ρεπόρτερ του Rustavi2, καθώς τοποθέτησε μερικούς σπόρους σε μια κατσαρόλα και τους πότισε.
Το Pine Cone προβλέπει ότι η εκδήλωση αυτή θα προτρέψει τις αρχές είτε να κινηθούν προς τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας ή να συλλάβουν όλους όσους θα πάνε στην εκδήλωση. Μια άλλη επιλογή για τους αστυνομικούς είναι να αγνοήσουν το όλο θέμα τελείως.
Ονομάζοντας το ως “αγώνα για την ατομική ελευθερία”, το Pine Cone έχει ασκήσει μεγάλη πίεση για την αποποινικοποίηση της χρήσης μαριχουάνας. Δυστυχώς όμως, τα δύο προτεινόμενα νομοσχέδια του, καθώς και η προσπάθεια για να κερδίσει κοινοβουλευτικές έδρες φέτος δεν είχαν αποτέλεσμα.
Για να εμπνεύσει την υποστήριξη για την εκδήλωση του, το κόμμα αναρτεί στο internet γνωστά παραδείγματα  πολιτικής ανυπακοής, όπως την περίπτωση της Rosa Parks κατά των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ και την διαμαρτυρία του Μαχάτμα Γκάντι(Salt March)  κατά της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία.
Ανεξάρτητα από το αν αυτά τα παραδείγματα θα έχουν αποτέλεσμα, το μικρό αυτό κόμμα έχει τοποθετηθεί αποτελεσματικά στο επίκεντρο σε ένα από τα πιο αιχμηρά εθνικά θέματα συζητήσης της Γεωργίας.
Μεγάλο μέρος της κριτικής για την νομοθεσία για τα ναρκωτικά της Γεωργίας επικεντρώνεται στο γεγονός ότι συχνά δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών και των εμπόρων ναρκωτικών. Κάτι τέτοιο όχι μόνο συγχέει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά μπορεί να επηρεάσει σοβαρά όσους έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις.
Κατοχή παραπάνω από 0,2 γραμμάρια ηρωίνης, για παράδειγμα, μετρά ως διακίνηση ναρκωτικών και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 έως 8 έτη. Λιγότερο από 0,2 γραμμάρια θεωρείται πως προορίζονται για προσωπική χρήση και κάτι τέτοιο φέρει χρηματική ποινή για τους παραβάτες την πρώτη φορά.
Την ίδια στιγμή, ο νόμος δεν ορίζει πάντα το όριο σε μερικά πιο επικύνδινα ναρκωτικά  (όπως δεσομορφίνη, γνωστό στον πρώην Σοβιετικό κόσμο με όνομα του “Krokodil”), το οποίο μπορεί να θεωρηθεί πως προορίζεται για προσωπική χρήση, σημείωσε ο Guram Imnadze, νομικός αναλυτής στην εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κέντρο παρακολούθησης.
Ένα αντιεξουσιαστικό κίνημα, το White Noise, το οποίο υποστηρίζει ο Imnadze,θεωρεί το συγκεκριμένο θέμα με την έλλειψη τέτοιων διακρίσεων είναι πολύ σοβαρό. Υποστηρίζουν ότι οι χρήστες ναρκωτικών χρειάζονται θεραπεία, όχι φυλακές, και υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών.
Μερικά βασικά κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Giorgi Kvirikashvili, έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τις πολιτικές της Γεωργίας κατά των ναρκωτικών σε ένα βαθμό, αλλά η αντίθεση με την πλήρη αποποινικοποίηση παραμένει ισχυρή.
Πάντως, σε μία ιστορική υπόθεση το προηγούμενο έτος, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε ένα νόμο που επέβαλε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για τους πολίτες που έχουν συλληφθεί με μικρές ποσότητες μαριχουάνας.
Προς το παρόν όμως, η Γεωργία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό μόνη στο θέμα, στη γύρω περιοχή, για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας.